Bambuso Sonoro

terug

De Bambuso Sonoro ontstond vanuit de behoefte om een solo performer meerdere fluiten tegelijk te laten bespelen. Het is een ongepolijst muziekinstrument, waarbij het visuele innig verbonden is met het auditieve. De klank is als het ware te ZIEN. Je wilt lijfelijk aanwezig zijn, je het liefst tussen de fluiten begeven, de performer zien zweten, de moeite-van-het-geluid ervaren.

De Bambuso in het MuziekGebouw aan 't IJ 2005

hvk

Tijdens de opening van het gebouw, op 1 april 2005, werd het atrium voor 't eerst uitgetest door Van Koolwijk. Hij gaf er die dag doorlopend en met groot plezier performances.

Detail van de Bambuso speeltafel 2005

hvk

Met behulp van 'hengels' kunnen de tonen van enkele fluiten jodelen en glissanderen. Verder zijn er klepjes te zien die ervoor zorgen dat de toon wordt onderbroken. Daardoor krijgt dit muziekinstrument zijn 'menselijke' karakter; het lijkt erop dat iemand in een fluit blaast met korte tussenpozen.

Improvisaties met Naomi Sato op Sho 2005

hvk

Met Naomi Sato is het spannend improviseren. De heldere, naaldscherpe tonen van de SHO snijden messcherp door het geweld van de Bambuso heen. Allebei exotische instrumenten en tegelijkertijd een confrontatie tussen Oost en West.

De Bambuso in het Casino te Luxembourg 2000

hvk

Voor de World Music Days in Luxembourg in het Museum voor Hedendaagse Kunst, bouwde Van Koolwijk de Bambuso uit met een set van vijf balgen en met enige fluiten, waardoor het instrument automatisch speelde.

De Bambuso in het Macba te Barcelona 1996

hvk

In het Macba, Museu d'Art Contemporani, Barcelona, zijn de hoeken tussen muren en plafond weggelaten, waardoor de klank onbelemmerd kan voortrollen. De lange tonen van de Bambuso Sonoro werden in deze fantastische akoestiek opgeblazen tot enorme echo's.

Bambuso met dans in De Beyerd te Breda 1993

hvk

In deze performance speelde Klaas Hoek, jarenlang de vaste gastspeler op de Bambuso, een compositie van tien minuten die gecombineerd werd met een choreografie voor twee danseressen, zonder dat de twee partijen van elkaar wisten wat zou gaan komen.